Regina Eijkenboom, medewerker doorbraakcasussen Groen Ontwikkelfonds Brabant én rentmeester:
“Ik vind #ikroeimee een interessant initiatief, juist omdat het gericht is op het vergroten en verbeteren van de samenwerking tussen de diverse gebiedspartijen. In de afgelopen jaren hebben we ervaren dat integrale gebiedsopgaven écht vragen om verdergaande samenwerking tussen de verschillende gebiedspartijen. Te vaak merk ik nog dat dit nog als lastig wordt ervaren.
We hebben in het landelijk gebied te maken met veel partijen en veel initiatieven. De beleidsdoelen en -kaders zijn helder en de beschikbare instrumenten met bijbehorende regels ook, maar in de praktijk passen die niet altijd en zijn er vaak specifieke maatwerkoplossingen nodig. De rode draad daarin is dat die vaak alleen worden gevonden als je proactief, met veel creativiteit en doorzettingsvermogen, op zoek gaan naar hoe het WEL lukt. Dat vraagt inlevingsvermogen en blijven doorvragen om aanknopingspunten voor oplossingen te vinden. Aanknopingspunten die je verder kunt uitwerken én die nodig zijn om een breder draagvlak te krijgen voor de oplossingen die worden aangedragen.
Vaak vergt dat ook een bepaald vertrouwen tussen de betrokkenen, zeker als deze vanuit verschillende organisaties zijn aangehaakt. Dan helpt het om de mensen rond jouw gebiedskwestie te kennen, te weten welke belangen zij vanuit hun organisaties hebben en korte lijnen te onderhouden om, als dat nodig is, even snel te kunnen sparren. Zo kan het ook zinvol zijn om inzicht te hebben hoe bijvoorbeeld besluitvorming binnen bepaalde organisaties werkt. Het zijn allemaal factoren die bepalen welke aanpak voor een casus het beste werkt.
Dat hebben we ook in lopende casussen vanuit het initiatief van #ikroeimee kunnen ervaren.
Wat mij betreft is het zinvol om te investeren in het vergroten en versterken van de dynamiek tussen de diverse gebiedspartijen. Door een bepaalde kwestie van meerdere kanten te belichten, ontstaat niet alleen meer begrip voor de dilemma’s, maar ontstaat er vaak ook juist meer ruimte om gezamenlijke aanknopingspunten te vinden en daar samen mee aan de slag te gaan.
Hoe super zou het zijn als ‘roeiers’ proactief casussen aandragen die om gezamenlijke uitvoeringskracht vragen. En nog beter als dit zorgt voor beweging en zo andere roeiers, die zich herkennen in het voorbeeld, mobiliseert om krachten te bundelen en de casus verder te brengen, naar uiteindelijk uitvoering. Daar is #ikroeimee volgens mij voor bedoeld. Ook binnen grote of kleine gebiedsprocessen die al lopen of gaan lopen, blijft het van toegevoegde waarde om de gezamenlijke uitvoeringskracht te mobiliseren. #ikroeimee komt niet ‘in de plaats van’, maar is ‘aanvullend op’.
Het is natuurlijk helemaal top als samenwerking dan een soort nieuwe werkstructuren oplevert om de uitvoering van gebiedsopgaven verder te brengen.
Ik zie ook toegevoegde waarde als er in de club van roeiers mensen opstaan die zorgdragen voor de uitwisseling van kennis en ervaringen. Zodat we er allemaal iets van oppikken en bij onze eigen roeitocht kunnen toepassen. Heel zinvol om van anderen te zien of te horen waar ze tegenaan zijn gelopen en wat kan helpen of heeft geholpen om tot een oplossing te komen.”